25 Mart 2019 Pazartesi

Boeing AH-64E Apache Hakkında

AH-64E Apache:


Apache AH-64 helikopterleri 30 Eylül 1975 yılında ilk uçuşunu gerçekleştirmiş ve taraflı tarafsız pek çok askeri gözlemciden tam not alarak Amerikan Ordusunda aktif olarak kullanılmaya başlanmıştır. Apache helikopterden memnun kalan Amerikan Ordusu sözleşme uzatarak Apache kullanmaya devam etmiş bir yandan da modernizasyon için çeşitli şirketlere yetki vermiştir.

Helikopter bir taarruz helikopteridir ve başta NATO üyeleri tarafından olmak üzere Ortadoğu ve Avrupa’da birçok ülke tarafından kullanılmaktadır.









Modernize edilmemiş bir Apache AH-64 helikopterinin ayırt edici özellikleri şunlardır, iki adet turbo şaft motoru ile saatte 285 kilometre/saat hızında maksimum hıza ulaşır. Gece görüş sistemi, kızıl ötesi ve lazer takip sistemi gelişmiş bir helikopter olduğu için özellikle Amerikan Ordusu tarafından dağ ve çöl anti terör operasyonlarında sıkça kullanılmıştır.

Güdümlü cehennem ateşi füzeleri (Hellfire) karşısındaki hedefler için korkulu rüyadır. Ağır bir zırha sahip olduğu için sağlam bir helikopter gözüyle bakılabilir, fakat hız konusunda Rus muadilleri ile yarışamaz.

Apache helikopterleri özellikle Rus Strela-2 yani SA-7 ve Igla-1(SA-16) güdümlü füzelerine karşı testi başarılı geçmiştir. Alçak manevrada yüksek hızda uçma yeteneğini aynı zamanda manevra kabiliyetine göre de şekillendirmiştir. Birim maliyeti 18 milyon dolar ile 22 milyon dolar arasındadır. Apache AH64-E helikopteri ise Apache AH-64 serisinin son modernizasyon ve varyant taarruz helikopteridir









Apache AH64-E helikopteri 2011 yılında servise sunulmuşur ve uluslararası satışına da onay çıkmıştır. 2 kişilik mürettebat tarafından kontrol edilmektedir. 17.8 metre uzunluğa, 14.8 Ana Rotor çapına, 4.9 metre yüksekliğe sahiptir. Boş iken ağırlığı yaklaşık 5.2 ton iken maksimum 10.5 ton ağırlığa kadar çıkabilir. 2 adet turbo şaft General Elektrik T700-GE-701D motoruna sahiptir. Son varyant olduğu için hızı arttırılmıştır ve standart Apache AH-64 helikopterinden daha hızlıdır. Maksimum hızı yaklaşık 302 kilometre / saat seviyesindedir. Havada herhangi bir yakıt ikmali olmadan 492 kilometre gidebilir. Fakat bunun için maksimum hızı 260 kilometre/saat hızına çekmesi gerekmektedir. 30mm topu yaklaşık 1100-1200 mermiden oluşmaktadır. Bu da yüksek tahribat gücünü getirir. Aynı şekilde 16 AGM-114L füzesi ve Hellfire anti tank füzeleri ile yüklüdür. Birim maliyetinin 38 milyon dolara kadar çıktığı bilinmektedir.






Resim

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder